Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jedno pitanje iz sintakse glagolskog priloga u suvremenom makedonskom jeziku

Avgustina Hajdić ; Filozofski fakultet u Zadru


Puni tekst: makedonski pdf 3.544 Kb

str. 51-59

preuzimanja: 474

citiraj


Sažetak

Autorica članka razmatra jedno od pitanja (realizacija radnja izraženih glagolom-predikatom i glagolskim prilogom i povezanih u složenu rečeničnu konstrukciju; povezivanje radnja izraženih glagolom-predikatom i glagolskim prilogom s (ne)identičnim subjektom; uporaba glagolskog priloga) koja se odnose na sintaksu glagolskog priloga u suvremenom makedonskom jeziku, a to je vidska vrijednost glagola-predikata koja određuje karakter vremenskog odnosa radnja izraženih glagolom-predikatom i glagolskim prilogom i povezanih u složenu rečeničnu konstrukciju.
Kroz primjere iz suvremene makedonske književnosti (poezija, roman, pripovijetka, esej) te makedonskog tiska (novine i časopisi), autorica članka analizira i utvrđuje tri postojeća vremenska odnosa:

1. istovremenost
2. prijevremenost
3. poslijevremenost, da bi u zakljućku istakla da se u definiciji o glagolskom prilogu (t.j. »obično se kaže da glagolski prilog pokazuje radnju koja se vrši istovremeno s radnjom izraženom ličnim glagolskim oblikom u rečenici«) (istakla autorica članka), riječi obično i istovremeno trebaju istaći, jer istovremenost, nasuprot prijevremenosti i poslijevremenosti, jest samo uobičajeniji vremenski odnos, ali ne i jedini.

Ključne riječi

glagolski prilog; sintaksa; makedonski jezik

Hrčak ID:

157489

URI

https://hrcak.srce.hr/157489

Datum izdavanja:

6.4.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski makedonski

Posjeta: 1.372 *