Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4319

Morfološka obilježja i kemijski sastav plodova tradicionalnog hrvatskog kultivara ‘Lovranski marun’

Igor Poljak ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Milica Gačić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Marilena Idžojtić ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 302 Kb

str. 189-199

preuzimanja: 678

citiraj


Sažetak

Kultivar 'Lovranski marun' jedini je poznati hrvatski tradicionalni kultivar pitomog kestena. Svrha je ovog istraživanja bila odrediti kvalitativna i kvantitativna morfološka obilježja i kemijski sastav plodova kultivara 'Lovranski marun', te ih usporediti s plodovima marušnjaka (stabla iz sjemena lovranskoga maruna) i pitomog kestena iz lokalne prirodne populacije. Izmjereno je sedam morfoloških obilježja plodova: masa, visina, širina i debljina ploda, duljina i širina hiluma te duljina najdužeg ureza endokarpa u sjemenku. Ocijenjeno je osam kvalitativnih obilježja: broj sjemenki u plodu, stupanj urezanosti endokarpa u sjemenku, oblik, sjaj i boja ploda, boja sjemenke, dlakavost pri vrhu i uzdužna ispruganost ploda. Utvrđeno je da plodovi kultivara 'Lovranski marun' imaju poželjna kvalitativna i kvantitativna svojstva, a da plodovi marušnjaka uglavnom imaju, u usporedbi s kultivarom 'Lovranski marun' i stablima iz prirodne populacije, intermedijarna morfološka obilježja. Plodovi kultivara 'Lovranski marun' imaju najmanje prosječne masene udjele K, Mg, Ca, Na, Mn, Cu i Fe. Najveći prosječni maseni udjeli tih makro- i mikroelemenata pronađeni su u plodovima stabala iz prirodne populacije. Najveći prosječni udjel ugljikohidrata imali su plodovi kultivara 'Lovranski marun', a najmanji plodovi stabala iz prirodne populacije. Plodovi marušnjaka imaju prosječan udjel vode, bjelančevina, pepela, ugljikohidrata te makro- i mikroelemenata. Udjeli Cd i Pb su u svim uzorcima bili manji od najvećeg dopuštenog udjela u plodovima pitomoga kestena.

Ključne riječi

Castanea sativa; 'Lovranski marun'; plodovi; morfološka obilježja; kemijski sastav

Hrčak ID:

160358

URI

https://hrcak.srce.hr/160358

Datum izdavanja:

24.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.305 *