Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4068
Sinteza oktil-β-glukozida u nekonvencionalnom reakcijskom sustavu, katalizirana pomoću enzima β-glukozidaza, izoliranog iz badema
Irina Mladenoska
orcid.org/0000-0003-3274-9158
; Faculty of Technology and Metallurgy, University of Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Republic of Macedonia
Sažetak
U radu su ispitani parametri kemijske sinteze oktil-β-glukozida katalizirane pomoću enzima β-glukozidaza. Reakcija je provedena u monofaznom sustavu oktanol/voda. Kao donori glikonske skupine ispitani su glukoza i aktivirani p-nitrofenil-β-glukozid. Enzimska sinteza glikozida odvijala se na dva načina, reverznom hidrolizom i transglikozilacijom. Određeni su sljedeći parametri: brzina sinteze oktil glukozida, brzina hidrolize, tj. nastajanja glukoze i iskorištenje reakcije. Ispitan je i utjecaj aktiviteta vode na aktivnost enzima tijekom sinteze i hidrolize. Utvrđeno je da su se brzine sinteze i hidrolize povećale s povećanjem aktiviteta vode, a najveće su brzine reakcija postignute pri granici zasićenja vodom. Stoga je najveći omjer brzina sinteze i hidrolize od 0,165 postignut pri aktivitetu vode od 0,94. Eksperimentalno dobivene vrijednosti iskorištenja reakcije bile su znatno više od predviđenih: 19,45 % (u usporedbi s predviđenih 0,5 %) pri aktivitetu vode od 0,75; zatim 38 % (predviđeno 0,75 %) pri aktivitetu vode od 0,84, te 36,40 % (predviđeno 14,19 %) pri aktivitetu vode od 0,94. Prinos oktil-glukozida nastalog reverznom hidrolizom bio je samo 15,2 %, tj. 3,25 puta manji od prinosa dobivenog transglikozilacijom pri aktivitetu vode od 0,94. Topljivost glukoze u čistom oktanolu bila je samo 1,5 mmol/L pri granici zasićenja vodom, u prisutnosti 10 mmol/L p-nitrofenil-β-glukozida bila je znatno veća (12 mmol/L), a najveća (15 mmol/L) u prisutnosti oktil-β-glukozida.
Ključne riječi
enzimska sinteza; oktil-β-glukozid; biosurfaktant; β-glukozidaza izolirana iz badema; monofazni sustav oktanol/voda
Hrčak ID:
160366
URI
Datum izdavanja:
24.6.2016.
Posjeta: 1.722 *