Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dinamičko kontrolirano skladištenje jabuka

Denis Stajnko orcid id orcid.org/0000-0002-7973-962X ; Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 32-39

preuzimanja: 378

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 172 Kb

str. 39-39

preuzimanja: 1.192

citiraj


Sažetak

Pomoću dinamičkog kontroliranog skladištenja (DCA = dinamički kontrolirana atmosfera) plodovi se jabuka skladište u atmosferi koja sadrži najmanju moguću razinu kisika (od 0,3 % do 0,6 %). Na taj se način disanje plodova gotovo zaustavlja, a sve u cilju održanja maksimalne kvalitete plodova tijekom cijelog skladištenja. Međutim, bi se spriječilo trajno oštećenje plodova, koncentracija kisika ne smije pasti ispod anaerobne kontrolne točke (ACP). Pokazane su prednosti i slabosti tri DCA metode koje se temelje na mjerenju fluorescence klorofila (DCA-CF), računanju respiratornog kvocijenta (DCA-RQ) te mjerenju produkta fermentacije (DCA-FI) u usporedbi sa ULO hladnjačama. Čvrstoća je jabuka pohranjenih u DCA bila značajno veća od one u kontrolnoj skupini voća pod stalnom ULO atmosferom, također, smanjio se postotak skladišnih bolesti.

Ključne riječi

jabuka; skladištenje; dinamička kontrolirana atmosfera; DCA

Hrčak ID:

162357

URI

https://hrcak.srce.hr/162357

Datum izdavanja:

23.10.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.284 *