Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 5, 2015.
Stručni rad
Suvremena tehnika u proizvodnji krumpira
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Vladimir Džaja
; PIK Vinkovci, Vinkovci
Vlado Kušec
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Krešimir Ciler
; Srednja poljoprivredna škola, Zagreb
Blanka Palinić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Tajana Glogovšek
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Sažetak
Intenzivna proizvodnja krumpira iziskuje puno tehnoloških operacija i primjenu suvremene tehnike (mehanizacije). Samo tako se pojedine radne operacije (sadnja, navodnjavanje, gnojidba, zaštita i berbavađenje) mogu obaviti pravovremeno i kvalitetno. Genetski potencijal današnjih sorti krumpira premašuje urod od 60 t/ha. Konkurencija na tržištu je nemilosrdna. Troškove proizvodnje treba svesti na minimum (cca. 0,80 kn/kg) te je uz kvalitetu, količinu i kontinuiranu opskrbu tijekom cijele godine moguće opstati na tržištu.
Ključne riječi
krumpir; sadnja; zaštita; gnojidba; navodnjavanje; berba-vađenje
Hrčak ID:
162362
URI
Datum izdavanja:
23.10.2015.
Posjeta: 3.506 *