Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ PASMINSKOG SASTAVA NA PRINOS I KAKVOĆU SVINJSKOG MESA
Josip Živković
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Bela Njari
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Branka Buković
; ABC "Pomurka", Murska Sobota, Slovenija
Sažetak
Istraženi su pokazatelji prinosa i kakvoće mesa u svinja pasmine Švedski Landrace (skupina A) te tropasminskih križanaca F2 generacije Švedski Landrace x velika bijela (ž) s Pietrainom (m; skupina B), i njemačkim Landraceom (m; skupina C),u poduzeću ABC "Pomurka", Republika Slovenija. Dobiveni rezultati pokazuju da
križanci Pietrainom očituju prednosti u pogledu mesnatosti, ali izraženu osjetljivost na stres s tendenijom očitavanja blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV meso). U spomenutom su pogledu prednosti na strani križanaca s njemačkim Landiaceom. Srednje mjesto zauzimaju svinje Čiste pasmine Švedski Landrace, koje u navedenom uzgoju svinja nisu ni namijenjene za tov i proizvodnju mesa, već služe kao osnova za križanje s drugim pasminama.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162373
URI
Datum izdavanja:
28.3.1992.
Posjeta: 1.018 *