Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda

Antoneta Segarić, ; Gruška 22, Zagreb
Doc. Gordan Mršić
Siniša Merkaš, dipl.ing. ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, Ilica 335, Zagreb
Monika Tomić, ; Bože Milanovića 3, 22300 Knin
Prof. Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
zv.prof. Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Doc. Davor Alagić orcid id orcid.org/0000-0001-8073-4431 ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo BiH
prof. Muhamed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3455-1647 ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 330-334

preuzimanja: 532

citiraj


Sažetak

Izvornost hrane podrazumijeva vjerodostojnost svih podataka istaknutih na oznakama hrane. Proizvođač upotrebom nekog važećim pro­pisima definiranog naziva hrane na sebe preuzima obavezu da taj proizvod udovoljava propisima za taj naziv. Patvorenje hrane uključuje upotrebu sastojaka niže kakvoće odnosno prodaju proizvoda pod lažnim nazivom. U tom je smislu utvrđivanje patvorenja proizvoda od mesa s nedeklariranim vrstama mesa vrlo značajno s ekonomskog i religioznog stanovišta te želje da se zaštiti zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je utvrditi prisustvo nedeklariranih vrsta mesa u mesnim proizvodima pomoću lančane reakcije polimerazom s vrsno specifičnim početnicama za različite vrste mesa (piletina, govedina i svinjetina). U ovom istraživanju u niti jednom uzorku nije utvrđeno patvorenje u smislu dodavanja nedeklariranih vrsta mesa u ispitivane mesne proizvode.

Ključne riječi

lančana reakcija polimerazom, patvorenje mesnih proizvoda

Hrčak ID:

162708

URI

https://hrcak.srce.hr/162708

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.350 *