Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 35 No. 5, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine
Borislav Miličević
; Zvečevo d.d., Prehrambena industrija,
Igor Lukić
; Veleučilište u Rijeci
Jurislav Babić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Radoslav Miličević
; Fakultet sigurnosti na radu Zagreb
Đurđica Ačkar
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine. Za određivanje spojeva arome i kvalitete destilata mandarine primijenjena je plinska kromatografija i senzorska analiza.
Dobiveni rezultati pokazali su da fermentacija s imobiliziranim stanicama kvasca pokazuje pozitivne učinke u proizvodnji destilata (dobivenih iz mandarine), odnosno povoljno utječe na kvalitetu i aromu destilata.
Tako su niže koncentracije hlapljivih spojeva, kao što su esteri i viši alkohola, bile prisutne u destilatu proizvedenom pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Osim toga, način fermentacije imao je značajan utjecaj na kvalitetu destilata mandarine.
Ključne riječi
manadarina; imobilizirane stanice kvasca; fermentacija; aroma; destilat
Hrčak ID:
163024
URI
Datum izdavanja:
2.11.2012.
Posjeta: 1.729 *