Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

AMINOKISELINSKI SASTAV NEKIH SORTI GRAŠKA I NJIHOVA PROBAVLJIVOST U PERADI

Stjepan Mužić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Željko Berić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Biserka Homen ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Vesna Pavić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 893 Kb

str. 267-270

preuzimanja: 156

citiraj


Sažetak

U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0.21%, P 0.47% i NET 56.54%. Prosječan aminokiselinski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količini asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivost aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164851

URI

https://hrcak.srce.hr/164851

Datum izdavanja:

20.12.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 536 *