Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15516/cje.v18i0.2065

Načini učenja, online aktivnosti i ishodi odgoja net-generacije

Vesna Bilić ; Faculty of Teacher Education, University of Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 334 Kb

str. 259-277

preuzimanja: 581

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 334 Kb

str. 259-277

preuzimanja: 614

citiraj


Sažetak

Pripadnici net generacije rođeni su i odrastaju u digitalnom svijetu, a razlikuju se od svojih digitalno „priučenih“ roditelja i učitelja po stavovima i ponašanju. U uvodnom dijelu analiziraju se njihova tipična obilježja, poseban neomilenijski stil učenja i stjecanja znanja. Te osobine podržane vodećim suvremenim paradigmama (konstruktivizmom i konektivizmom) potaknule su zanimljive promjene u teoriji i praksi obrazovanja, ali se pritom učestalo zanemaruju ishodi odgoja.
Stoga se u ovom radu na temelju literature ispituju mogući utjecaji digitalnih medija na oblikovanje navika i stvaranje novih obrazaca ponašanja koji se prakticiraju u učenju i svakodnevnim aktivnostima kao što su brzina, istodobno obavljanje više zadaća, traženje informacija i njihova trenutna isplativost, širok raspon pažnje, a što rezultira nedostatkom strpljivosti, ustrajnosti, površnosti, nepromišljenosti, tjelesnom i mentalnom lijenost. Iako se novi val upotrebe interneta povezuje uz pozitivne odgojne kvalitete kao što su dijeljenje, međusobno pomaganje, podršku, iskrenost i toleranciju, upozorava se i na negativnosti, osobito neodgovorno i nekorektno postupanje prema drugima (elektroničko nasilje, nepoštivanje vlasništva), ali i prema sebi (lažno predstavljanje i (ne)samokritičnost, ugrožavanje privatnosti).
Budući da moderna tehnologija oblikuje mladu generaciju te postaje važna snaga u oblikovanju suvremenog društva, u zaključku se ističe da uz pozitivne pomake u obrazovnoj domeni pozornost treba posvetiti i ishodima odgoja, osobito upornosti, dosljednosti, strpljivosti, kritičnosti i samokritičnost, odgovornom ponašanju, međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Ključne riječi

ishodi odgoja; moralno ponašanje; odgojne kvalitete; strpljivost; ustrajnost

Hrčak ID:

164738

URI

https://hrcak.srce.hr/164738

Datum izdavanja:

30.5.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.443 *