Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PREPROBIOTIK FERMACTO U USPOREDBI S PROBIOTICIMA I ANTIBIOTICIMA

Kruno Kos ; "Noack", Beč, Austrija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.122 Kb

str. 309-313

preuzimanja: 175

citiraj


Sažetak

Radi prevladavanja stresa, kao rezultata visoke proizvodnje, kolebanja kakvoće hrane, prenapučenosti ili bolesti što se često očituje proljevom ili smanjenjem proizvodnje, obično se pribjegava upotrebi antibiotika. Proljev ili smanjena proizvodnja rezultat su poremećene ravnoteže između korisnih i štetnih mikroorganizama u probavilu životinja. Antibiotici teže ponovnom uspostavljanju ravnoteže na način da ubijaju štetne bakterije, premda u određenoj manjoj mjeri ubijaju i korisne bakterije. Na taj način povećava se kapacitet probave i iskorištavanje hrane. Druga grupa proizvoda su takozvani probiotici. Za razliku od antibiotika oni povećavaju populaciju korisnih bakterija u probavilu. S obzirom da su probiotici kulture korisniih bakterija, osjeljivi su na povišenu temperaturu i vlagu. Antibiotici i probiotici nisu sinergisti. Budući da antibiotici ubijaju bakterije, a probiotici su izvor korisnih bakterija, oni su kontraindicirani i istodobna primjena nije moguća. Fermacto je preprobiotski proizvod, što znači da nije probiotik, nije antibiotik, nije enzim i nije kvasac. Zato se može primijeniti istodobno s antibioticima, probioticima i drugim promotorima rasta. Štoviše, istodobna upotreba antibiotika i Fermacta ili enzima i Fermacta dodatno poboljšava proizvodnju (iskorištenje hrane, prirast, proizvodnju jaja) i dobit. Fermacto je prirodni dodatak stočnoj hrani, u osnovi primarni fermentiacioni proizvod (Aspergillus). Sadrzi hranjive sastojke ne za životinje nego za mikroorganizme u prabavilu životinja. Aspergillus sadrži veliku količinu micelijalnih vlakana i malu količinu nukleinskih kiselina što potiču rast crijevne mikroflore (povećavaju broj stanica). Veći broj mikroorganizama povećava kapacitet probave i iskorištenja hrane što se očituje povećanjem proizvodnosti u monogastričnih životinja (svinje, perad, ribe). S obzirom da je prirodni dodatak, nema rezidua, nije toksičan i kompatibilan je sa svim sastojcima stočne hrane, uključujući antibiotike i probiotike. Fermacto umanjuje stres što je rezultat visoke proizvodnje, prenapučenosti, bolesti i nepovoljnih čimbenika okoliša. Sterilan je proizvod pa ne sadrži žive organizme. Stoga je izuzetno stabilan. Može biti uskladišten do tri godine i zadržava punu aktivnost nakon peletiranja ili ekstrudiranja hrane.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164941

URI

https://hrcak.srce.hr/164941

Datum izdavanja:

23.12.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 755 *