Prethodno priopćenje
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na konformacijske promjene proteina sirutke
Maja Dent
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Dražen Vikić-Topić
; Institut Ruđer Bošković
Slavica Moše
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Gordana Jovičić
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Damir Kovaček
Sažetak
Konformacijske promjene proteina sirutke (β – laktoglobulin, koncentrat i izolat proteina sirutke) praćene su pod djelovanjem visokog hidrostatskog tlaka od 300, 400, 500 i 600 MPa. Djelovanje povišenog hidrostatskog tlaka uzrokuje konformacijske promjene koje dovode do denaturacije proteina sirutke. Nastaju značajne promjene u tercijarnoj strukturi proteina koja je stabilizirana vodikovim vezama i drugim intermolekularnim silama. Ireverzibilne denaturacije koje dovode do agregacije i formiranja gela dolaze do izražaja pri tlakovima većim od 400 MPa.
Ključne riječi
proteini sirutke; β – laktoglobulin; WPC; WPI; visoki tlak
Hrčak ID:
167481
URI
Datum izdavanja:
1.7.2016.
Posjeta: 1.108 *