Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na konformacijske promjene proteina sirutke

Maja Dent ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Dražen Vikić-Topić ; Institut Ruđer Bošković
Slavica Moše ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Gordana Jovičić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Damir Kovaček


Puni tekst: hrvatski pdf 2.116 Kb

str. 97-101

preuzimanja: 289

citiraj


Sažetak

Konformacijske promjene proteina sirutke (β – laktoglobulin, koncentrat i izolat proteina sirutke) praćene su pod djelovanjem visokog hidrostatskog tlaka od 300, 400, 500 i 600 MPa. Djelovanje povišenog hidrostatskog tlaka uzrokuje konformacijske promjene koje dovode do denaturacije proteina sirutke. Nastaju značajne promjene u tercijarnoj strukturi proteina koja je stabilizirana vodikovim vezama i drugim intermolekularnim silama. Ireverzibilne denaturacije koje dovode do agregacije i formiranja gela dolaze do izražaja pri tlakovima većim od 400 MPa.

Ključne riječi

proteini sirutke; β – laktoglobulin; WPC; WPI; visoki tlak

Hrčak ID:

167481

URI

https://hrcak.srce.hr/167481

Datum izdavanja:

1.7.2016.

Posjeta: 751 *