Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

UTJECAJ PROSTORNE IZOLACIJE I AGROTEHNIKE NA ZDRAVSTVENO STANJE SJEMENA KRUMPIRA*

Maden Bolf ; Zavod za krumpir, Stara Sušica d.d.
Nikola Šuljaga ; Zavod za krumpir, Stara Sušica d.d


Puni tekst: hrvatski pdf 1.453 Kb

str. 195-204

preuzimanja: 131

citiraj


Sažetak

Sjemenarstvo krumpira kao gospodarska grana u agraru R. Hrvatske ima važnu ulogu. Od 1985. g. površine u domaćem sjemenarstvu u stalnom su opadanju. U 1993. i 1994. godini su na najnižoj razini od II svjetskog rata. Tome je znatno pripomogla ratna situacija u R. Hrvatskoj inaktivirajući dio proizvodnje u Lici, a drugim dijelom je dio proizvođača smanjio proizvodnju iz raznolikih motiva (ekonomsko - privredne teškoće, neki biološki problemi u proizvodnji sjemena). Jača frekventnost PVY-virusa u proizvodnji a posebice pojavnost PVYⁿ u posljednje vrijeme, uzrokovala je smanjenje proizvodnje određenih kultivara. Neki proizvođači sjemena u Hrvatskoj nisu svjesni podjednake važnosti glavnih čimbenika u proizvodnji sjemena i njihove interakcijske zavisnosti u odnosu na kvalitetu proizvedenog sjemena (elementi prirodne sredine u proizvodnji, genetske otpornosti kultivara i provedene agrotehnike). Niti jedan od navedenih čimbenika ne smije se precijeniti niti potocijeniti. Na agrotehniku proizvodnje sjemena i izbor kultivara možemo utjecati dok elemente prirodne sredine proizvodnje sjemena moramo uvažavati s aspekta jače ili slabije frekvencije vektora virusne infekcije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

167832

URI

https://hrcak.srce.hr/167832

Datum izdavanja:

29.4.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 461 *