Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DOPRINOS OPLEMENJIVANJA POVEĆANJU URODA I KAKVOĆE KOD OZIME PŠENICE

Milutin Bede ; Agrigenetics d.o.o. Osijek, Hrvatska
Sonja Marić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 898 Kb

str. 141-150

preuzimanja: 147

citiraj


Sažetak

Smišljenom rekombinacijom gena izvršene su promjene u pojedinim biljnim organima, prije svega visini biljke, visini stabljike i dužini klasa kod novih kultivara ozime pšenice što je rezultiralo i povećanjem uroda zrna u odnosu na standardnu sortu Žitarku. U prvoj grupi ispitivanih sorti povećani urod je bio za 6,65% veći u odnosu na Žitarku, u drugoj grupi 9,4%, u trećoj 10,82% a u četvrtoj grupi ispitivanih sorti 12,15%. Farinogramski i ekstenzogramski pokazatelji kakvoće kao i sadržaj ukupnih proteina u zrnu i sedimentacijska vrijednost brašna svrstavaju nove kultivare u vrlo kvalitetne sorte ozime pšenice. Ovo kontinuirano povećanje rodnosti i kakvoće genotipova je konkretan doprinos oplemenjivanja povećanju uroda i kakvoće ozime pšenice.

Ključne riječi

oplemenjivanje pšenice; visina stabljike; dužina klasa; genetska istraživanja sorte

Hrčak ID:

168274

URI

https://hrcak.srce.hr/168274

Datum izdavanja:

26.5.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 534 *