Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bolesti uskladištenih gomolja krumpira

Zdravka Sever ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za fitopatologiju
Tihomir Miličević ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za fitopatologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 5.073 Kb

str. 361-367

preuzimanja: 598

citiraj


Sažetak

Krumpir se dugotrajno skladišti da bi se osigurale dovoljne količine gomolja za potrošnju u svježem stanju i za prerađivačku industriju. Tijekom skladištenja nastaju gubitci zbog procesa respiracije i transpiracije gomolja, a dodatne štete uzrokuju bolesti i poremećaji. Jedan od najvažnijih čimbenika propadanja gomolja tijekom skladištenja jesu i fitopatogene gljive, uzročnici bolesti tipa truleži, poput vrsta roda Fusarium Link, Phytophthora infestans (Mont.) de Bary , P. erythroseptica Pethybr. i Pythium spp. Pringsh. Neki uzročnici bolesti, poput Helmintosporium solani Durieu & Mont i Rhizoctonia solani J.G. Kühn narušavaju izgled gomolja i time smanjuju njihovu tržišnu vrijednost. U ovom radu ukratko su opisane simptomatologija i biologija navedenih uzročnika bolesti te mjere suzbijanja bolesti uskladištenih krumpira.

Ključne riječi

krumpir; skladištenje; Fusarium spp.; Phytophthora infestans; Phytophthora erythroseptica; Pythium spp. Helmintosporium solani; Rhizoctonia solani

Hrčak ID:

169023

URI

https://hrcak.srce.hr/169023

Datum izdavanja:

1.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.655 *