Glasilo biljne zaštite, Vol. 13 No. 4, 2013.
Stručni rad
Bolesti uskladištenih gomolja krumpira
Zdravka Sever
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za fitopatologiju
Tihomir Miličević
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za fitopatologiju
Sažetak
Krumpir se dugotrajno skladišti da bi se osigurale dovoljne količine gomolja za potrošnju u svježem stanju i za prerađivačku industriju. Tijekom skladištenja nastaju gubitci zbog procesa respiracije i transpiracije gomolja, a dodatne štete uzrokuju bolesti i poremećaji. Jedan od najvažnijih čimbenika propadanja gomolja tijekom skladištenja jesu i fitopatogene gljive, uzročnici bolesti tipa truleži, poput vrsta roda Fusarium Link, Phytophthora infestans (Mont.) de Bary , P. erythroseptica Pethybr. i Pythium spp. Pringsh. Neki uzročnici bolesti, poput Helmintosporium solani Durieu & Mont i Rhizoctonia solani J.G. Kühn narušavaju izgled gomolja i time smanjuju njihovu tržišnu vrijednost. U ovom radu ukratko su opisane simptomatologija i biologija navedenih uzročnika bolesti te mjere suzbijanja bolesti uskladištenih krumpira.
Ključne riječi
krumpir; skladištenje; Fusarium spp.; Phytophthora infestans; Phytophthora erythroseptica; Pythium spp. Helmintosporium solani; Rhizoctonia solani
Hrčak ID:
169023
URI
Datum izdavanja:
1.5.2013.
Posjeta: 1.655 *