Glasilo biljne zaštite, Vol. 16 No. 5, 2016.
Stručni rad
Bakterioze rajčice
Ivana Križanac
; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Jelena Plavec
; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Sažetak
Rajčica je jedna od važnih kultura u Hrvatskoj i godišnje se proizvede između 20 i 30 tisuća tona. Iako su se poljoprivredne površine zasađene rajčicom (u polju i u zaštićenom prostoru) u posljednjih nekoliko godina stalno smanjivale, zbog intenzivne proizvodnje prirod je u stalnom porastu i 2014. iznosio je više od 60 tona po hektaru. Tri su gospodarski najvažnije bakterioze rajčice: bakterijska pjegavost, krastavost plodova i bakterijsko venuće rajčice. Pojava i širenje bolesti ovise o vremenskim uvjetima, načinu proizvodnje te kultivaru. Ovisno o više čimbenika i primijenjenim mjerama zaštite, moguće je usporiti razvoj bolesti te smanjiti njihovu potencijalnu važnost i gospodarske štete.
Ključne riječi
rajčica; bakterijska pjegavost; krastavost plodova; bakterijsko venuće
Hrčak ID:
169661
URI
Datum izdavanja:
1.9.2016.
Posjeta: 2.838 *