Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4623

Optimiranje enzimske ekstrakcije bučinog ulja u vodenom mediju, te usporedba kakvoće dobivenog ulja s onom hladno prešanog ulja

Iwona Konopka ; Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Sciences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Beata Roszkowska ; Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Sciences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Sylwester Czaplicki ; Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Sciences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Małgorzata Tańska ; Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Sciences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland


Puni tekst: engleski pdf 440 Kb

str. 413-420

preuzimanja: 758

citiraj


Sažetak

U radu su ispitani optimalni uvjeti za ekstrakciju bučinog ulja u vodenom mediju nakon maceracije sjemenki, te je uspoređena kakvoća dobivenog ulja s onom hladno prešanog bučinog ulja. Pulpa oljuštenih bučinih koštica macerirana je pomoću 2 %-tne smjese komercijalnih pektinolitičkih, celulolitičkih i proteolitičkih enzima (Rohapect® UF, Rohament® CL i Colorase® 7089). Postupak je optimiran pomoću metode odzivnih površina primjenom Box- -Behnkenovog plana. Utvrđeno je da je maksimalni prinos ulja od 72,64 % postignut prethodnom obradom enzimima pri optimalnim uvjetima: pH-vrijednost od 4,7; temperatura od 54 °C i vrijeme maceracije od 15,4 h. Na prinos ulja najviše je (više od 73 % ukupne varijacije) utjecala pH-vrijednost medija. Ulje dobiveno ekstrakcijom u vodenom mediju bilo je bogatije sterolima, skvalenima i tokoferolima, te je sadržavalo neznatno više karotenoida nego hladno prešano ulje, ali je imalo slabiju oksidacijsku stabilnost i kraće (za otprilike 30 %) indukcijsko vrijeme.

Ključne riječi

maceracija pomoću enzima; bučino ulje; optimiranje ekstrakcije ulja; indukcijsko vrijeme; fitokemikalije

Hrčak ID:

169978

URI

https://hrcak.srce.hr/169978

Datum izdavanja:

2.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.117 *