Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4475
Analiza utjecaja mikromorfoloških obilježja plodova i sjemenki na karakteristike sušenja i teksturu rogača (Ceratonia siliqua L.)
Maja Benković
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srečec
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, HR-48260 Križevci, Hrvatska
Ingrid Bauman
orcid.org/0000-0001-7919-3615
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Damir Ježek
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sven Karlović
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Dario Kremer
; Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Schrottova 39, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ksenija Karlović
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Renata Erhatić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, HR-48260 Križevci, Hrvatska
Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua L.) je višegodišnja mahunasta zimzelena vrsta rasprostranjena u mediteranskom obalnom području, a iz ekonomskih i ekoloških razloga smatra se važnom komponentom vegetacije tog područja. U proizvodnji prehrambenih proizvoda i stočne hrane koriste se dva dijela mahune rogača: pulpa i sjemenke. U ovom su radu ispitani sljedeći parametri: karakteristike sušenja, tekstura i mikromorfološka obilježja mahuna rogača. Upotrijebljeni su uzorci cijelih mahuna, dijelova mahuna i sjemenki rogača. Rezultati sušenja i aproksimacije eksperimentalno dobivenih podataka matematičkim modelima pokazuju da se sjemenke rogača suše sporije od dijelova mahune ili cijele mahune. Analizom teksture utvrđeno je da je maksimalna sila kompresije ovisila o dijelu mahune na kojem su provedeni kompresijski testovi. Najveću kompresijsku silu imale su sjemenke rogača, zatim peteljka, vrh i središte mahune. Razlike u karakteristikama sušenja i teksturi sjemenki, dijelova mahuna i cijelih mahuna objašnjene su njihovim mikromorfološkim obilježjima. Za daljnju preradu (npr. mljevenje, sušenje, proizvodnju karuba gume ili primjenu u prehrambenim proizvodima i stočnoj hrani) važno je odrediti brzinu sušenja, maksimalnu silu kompresije i mikromorfološka obilježja rogača.
Ključne riječi
rogač; sušenje; tekstura; mikromorfologija
Hrčak ID:
169986
URI
Datum izdavanja:
2.12.2016.
Posjeta: 1.704 *