Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ИЗВИЦИТЕ ВО ЌОПИЌЕВИТЕ ПРИКАЗНИ ЗА ДЕЦА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Lidija Tanturovska ; Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 919 Kb

str. 299-311

preuzimanja: 257

citiraj


Sažetak

Се определивме за темата извиците во Ќопиќевите приказни за деца
на македонски јазик од неколку причини: 1. Бранко Ќопиќ е еден од
најпознатите писатели за деца во поранешна Југославија; 2. Од
совиолингвистички аспект, факт е дека неговите дела биле преведувани на
многу јазици (на: руски, украински, полски, чешки, бугарски, унгарски и
германски јазик), за разлика од што биле реткост оние што биле преведувани
на македонски; 3. Извиците, како посебна зборовна група, се предмет на
дискусија и во современите истражувања, како поради нивната класификација,
така и поради нивната функционалносемантичка реализација; 4. Преку
анализата на извиците од преведените приказни во петтата деценија од 20-тиот век може да се види синхрониската рамка на македонскиот јазик во тој период;
и 5. Стилистички гледано, Бранко Ќопиќ е автор што ги употребува извиците
во голема мера1
, не само во својата творечка дејност, туку и во својот
индивидуален јазичен израз.
Се анализирани 22 приказни на македонски јаик, каде што ексцерпираните
извици се подредени по азбучен ред, општо поделени во три групи: извици
што изразуваат чувства, извици што привлекуваат внимание и со кој се
воспоставува контакт и извици што имитираат звуци.
Од резултатите на извршената научноистражувачка работа се гледа
оправданоста на изборот на темата.

Ključne riječi

македонски јазик, извици, Ќопиќеви приказни за деца

Hrčak ID:

171523

URI

https://hrcak.srce.hr/171523

Posjeta: 540 *