Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DODATKA SREDNJELANČANIH MASNIH KISELINA ''AROMABIOTIC" U HRANU BROJLERA NA PROIZVODNE REZULTATE

Branislav Baltić ; Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd, Srbija
Radmila Marković ; Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Srbija
Dragan Šefer ; Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Srbija
Milica Glišić ; Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Srbija
David Hermans ; Nuscience, Booiebos, Belgium
Manu De Laet ; Nuscience, Booiebos, Belgium


Puni tekst: hrvatski pdf 61 Kb

str. 57-62

preuzimanja: 240

citiraj


Sažetak

U cilju postizanja boljih proizvodnih rezultata u tovu peradi, u hranu se dodaju različiti dodatci među kojima su i organske kiseline i njihove soli. Njihova uporaba odobrena je u većini država članica EU. Uporaba organskih kiselina štiti zdravlje mladih jedinki na principu konkurentnog isključivanja, poboljšanja korištenja hranjivih tvari, poboljšanja rasta i iskorištavanja hrane. Uloga masnih kiselina kratkih lanaca (SCFA- Short-chain fatty acid ) i srednjelančanih masnih kiselina (MCFA-medium chain fatty acid) u kontroliranju infekcija i održavanju zdravlja i integriteta probavnog sustava potvrđena je mnogobrojnim pokusima. U cilju istraživanja utjecaja pripravka srednjelančanih masnih kiselina (Aromabiotic) u hranu brojlera proveden je pokus na 180 jednodnevnih brojlera provenijencije Cobb 500, podijeljenih u tri skupine po 60 brojlera. Kontrolna skupina brojlera (K) hranjena je smjesom standardnog kemijskog sastava bez dodatka kokcidiostatika i bez pripravka masnih kiselina srednjeg lanca. Prva pokusna skupina (E-I) brojlera hranjena je hranom standardnog kemijskog i sirovinskog sastava s dodatkom kokcidiostatika (salinomicin) i dodatkom masnih kiselina srednjeg lanca (Aromabiotic). Druga pokusna skupina tovnih pilića (E-II) hranjena je smjesom standardnog kemijskog i sirovinskog sastava uz dodatak masnih kiselina srednjeg lanca (Aromabiotic) i bez kokcidiostatika. Prosječna tjelesna masa na kraju tova brojlera u kontrolnoj skupini bila je 1888,62 ± 264,36 g, u prvoj pokusnoj skupini 2142,57 ± 203,71 g, a u drugoj pokusnoj skupini 2102,96 ± 224,84 g. Najbolju konverziju imala je E-II skupina tovnih pilića (1,61), zatim skupina E-I (1,64), a najgoru kontrolna skupina (K) (1,89).

Ključne riječi

brojleri; srednjelančane masne kiseline; proizvodni rezultati

Hrčak ID:

173045

URI

https://hrcak.srce.hr/173045

Datum izdavanja:

8.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 887 *