Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Znanje o povezanosti unosa vode i zdravlja te navike unosa tekućina obzirom na obrazovanje

Šmuljić Zrinka ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Jasenka Gajdoš Kljusurić orcid id orcid.org/0000-0001-6657-7337 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mašenjka Katić ; Jamnica d.d.
Jasna Čačić ; GIUPPH
Mirjana Brlečić Bujanić ; Coca-Cola Adria d.o.o.
Zvonimir Šatalić orcid id orcid.org/0000-0001-7688-2765 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 1.080 Kb

str. 112-121

preuzimanja: 1.552

citiraj


Sažetak

Uz poznate štetne posljedice akutne dehidracije, sve je više dokaza o doprinosu kronične blage dehidracije razvoju kroničnih bolesti. Glavna pretpostavka ovog istraživanja jest da među općom populacijom postoji nerazumijevanje temeljnih poruka o hidraciji danih od strane EFSA-e te da znanje o hidraciji varira obzirom na obrazovanje, uz bolje znanje kod visokoobrazovanih osoba. U istraživanju je sudjelovalo 1368 ispitanika, dobi od 8 do70 godina, 373 muškarca i 995 žena, koji su popunili on-line upitnik sastavljen od 51 pitanja. Prema rezultatima samoprocjene dnevnog unosa vodovodne i vode u boci, žene u Republici Hrvatskoj prosječno unose 1300 mL vode, a muškarci 1700 mL vode, s preferencijom vodovodne vode u odnosu na vodu u boci. Da se preporuke za unos vode odnose na tekućinu i vodu sadržanu u krutoj hrani u prosjeku razumije svega 12% ispitanika, dok većina ispitanika (>50%) smatra da se preporuke za unos vode odnose samo na tekućine. Doprinos krute hrane ukupnom dnevnom unosu vode većini ispitanika nije poznat. Upozoravajuće spoznaje koje proizlaze iz ovog istraživanje su: 1) većina ispitanika ne zna da se preporuke za unos vode odnose i na vodu sadržanu i u tekućinama i u krutoj hrani; 2) većina ispitanika krutu hranu ne percipira kao izvor vode niti smatra da kruta hrana doprinosi ukupnom dnevnom unosu vode; 3) ne postoji značajna razlika u znanju o povezanosti unosa vode i zdravlja te u navikama unosa tekućina u odnosu na stupanj obrazovanja. Iako je uočena određena razina poznavanja povezanosti stupnja hidracije i zdravlje, novije znanstvene spoznaje o toj povezanosti, koje se npr. tiču utjecaja na kognitivne funkcije, još su čini se uvijek nepoznate općoj populaciji.

Ključne riječi

voda; hidracija; znanje; prehrambene navike; obrazovanje

Hrčak ID:

177244

URI

https://hrcak.srce.hr/177244

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Posjeta: 2.958 *