Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROZODIJA GOVORA ZAGLAVA NA DUGOM OTOKU

Robert Špralja orcid id orcid.org/0000-0001-6354-6543 ; Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 687 Kb

str. 65-96

preuzimanja: 510

citiraj


Sažetak

U radu su na temelju desetogodišnjih terenskih istraživanja opisane prozodijske značajke mjesnoga govora Zaglava na Dugom otoku, koji pripada srednjočakavskom dijalektu. Na to su nas dodatno motivirali propusti prethodnih istraživača, kao i munjevite promjene kojima smo svjedoci u govoru mlađih naraštaja. Stoga je istraživanje bilo primarno orijentirano na govor starije dobne skupine, posebno onih govornika koji su zadovoljavali dijalektološke kriterije. Međutim, pomno je
istražen i govor srednje i mlađe dobne skupine kako bi se utvrdilo u kojoj su mjeri u njih očuvane tipične čakavske jezične crte, odnosno koliki je udio (novoštokavskih) inovacija. Zatečeno je stanje uspoređivano s ostalim dugootočkim čakavskim govorima. Prikaz je načelno sinkronijski, a prema potrebi se daju dijakronijska tumačenja.
Utvrđeno je da se govor konzervativnih govornika odlikuje čuvanjem
čakavskih elemenata, ali i nekim inovacijama, koje pripisujemo utjecaju doseljenika novoštokavaca još negdje u 16., 17. st. Potonje se ponajviše odnosi na ograničenje ostvarivanja kratkosilaznoga akcenta na završnim otvorenim slogovima te na nerazlikovnost intonacije.
U skladu s očekivanjima, nekonzervativni pokazuju još jaču tendenciju
regresivnoga pomicanja akcenta (npr. o(d) tetȇ ̣ ti Mạ̄ndȇ ̣ > o(d) tȅte ti Mạ̑nde), ali i progresivnoga (npr. učı̏teļica > učitȅļica), osobito s proklitika (npr. spọ̑d mene ‖ spȍd mene > ispod mȅne, nạ̑ ńe A pl. > na ńı̑h). U konzervativnih je uočljiva jača tendencija duljenja naglašenih vokala u starim riječima (npr. crl̥ ̧ȇṇ o ‖ crv̥ ȇṇ o, četı̑re, bȇẓ̌ ńeje) i, s druge strane, kraćenja, uglavnom u novi(ji)m riječima (npr.
bȁger, klȕpa /= mnogo češće bȁnak/). Za razliku od konzervativnih govornika, u nekonzervativnih je upotreba prozodijskih izražajnih sredstava vrlo ograničena. Može se reći da prozodiju zaglavskoga govora, novijega akcenatskog sustava, obilježava prožimanje arhaičnih i inovativnih elemenata.

Ključne riječi

čakavština; srednjočakavski dijalekt; prozodija; arhaizmi; inovacije; Zaglav

Hrčak ID:

177839

URI

https://hrcak.srce.hr/177839

Datum izdavanja:

30.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.209 *