Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4693
Tri nova soja bakterije Lactobacillus plantarum iz skupine probiotika koji sprečavaju rast serotipa bakterije Salmonella enterica Typhimurium
Mia Potočnjak
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Parasitology, Braće Branchett a 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Petra Pušić
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Parasitology, Braće Branchett a 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Jadranka Frece
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for General Microbiology and Food Microbiology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Maja Abram
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Parasitology, Braće Branchett a 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Tamara Janković
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Parasitology, Braće Branchett a 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Ivana Gobin
orcid.org/0000-0002-8956-4675
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Parasitology, Braće Branchett a 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Sažetak
Pozitivna svojstva probiotičkih bakterija dobro su istražena. Međutim, fermentirana hrana i probavni sustav ljudi i životinja predstavljaju neiscrpan izvor novih potencijalno probiotičkih mikroorganizama. U ovom su radu predstavljena tri nova soja bakterije Lactobacillus plantarum, izolirana iz različitih mliječnih proizvoda: kravljeg sira, ovčjeg sira i sirutke. Pomoću in vitro testova kompeticije i ko-kultivacije ispitan je antibakterijski učinak ovih neistraženih sojeva L. plantarum na bakteriju Salmonella enterica serotip Typhimurium. Nadalje, ispitana je sposobnost adhezije sojeva na Caco-2 stanice, te njihov utjecaj na adhezijska svojstva salmonele. Rezultati potvrđuju moguću probiotičku aktivnost ispitanih izolata. Sojevi L. plantarum preživljavaju u prisutnosti 1 % soli žučnih kiselina, te imaju sposobnost zakiseljavanja podloge i antibakterijsku aktivnost, pa znatno smanjuju rast stanica S. Typhimurium u moždano-srčanom bujonu. Svi ispitani sojevi L. plantarum imaju sposobnost prianjanja na Caco-2 stanice te značajno smanjuju adhezijska svojstva bakterije S. Typhimurium. Sva tri soja L. plantarum pokazala su značajan probiotički potencijal i sposobnost suzbijanja rasta stanica salmonele, pa je zaključeno da treba nastaviti s istraživanjem u modelima in vivo.
Ključne riječi
probiotičke bakterije; antagonistička aktivnost; Salmonella; mehanizam djelovanja
Hrčak ID:
178268
URI
Datum izdavanja:
23.3.2017.
Posjeta: 2.377 *