Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj koncentracije otopljenog kisika na intracelularni pH i na brzinu rasta Aspergillus niger

M. Legiša ; National Institute of Chemistry, Hajdrihova 19, Sl-1001 Ljubljana, Slovenia
S. Golič Grdadolnik ; National Institute of Chemistry, Hajdrihova 19, Sl-1001 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 106 Kb

str. 27-32

preuzimanja: 395

citiraj


Sažetak

Prikazanim rezultatima istaknut je utjecaj koncentracije otopljenog kisika u mediju na intracelularne pH-vrijednosti i s tim u vezi na ukupni metabolizam mikroorganizama. Intracelularni pH micelija, uzgajanog pri različitim koncentracijama otopljenog kisika u mediju, određen je nedavno razvijenim postupkom krio-31P-NMR. Poznata je osjetljivost proteina na koncentracije protona. Stoga je određen utjecaj pH na aktivnosti nekih ključnih regulatornih enzima u A. niger pri pH-vrijednostima sličnim onima otkrivenim u stanica što su rasle pri smanjenim koncentracijama otopljenog kisika. Rezultati su pokazali bitno smanjenu specifičnu aktivnost heksokinaze, 6-fosfofruktokinaze i glukoza-6-fosfat dehidrogenaze u jače kiseloj sredini, dok je piruvat kinaza relativno neosjetljiva na ve}e koncentracije protona. Očekivalo bi se da će u medijima sa smanjenom koncentracijom otopljenog kisika cjelokupni metabolizam biti ometen zbog smanjenih specifičnih aktivnosti nekih ključnih regulatornih enzima u kiselijim uvjetima. To je i potvrđeno jer su utvrđene smanjene brzine specifičnog rasta A. niger.

Ključne riječi

Hrčak ID:

178386

URI

https://hrcak.srce.hr/178386

Datum izdavanja:

14.3.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 894 *