Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Optimiranje proizvodnje inulinaze s Kluyveromyces bulgaricus

Darija Vranešić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Želimir Kurtanjek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Andrelina M. P. Santos ; Department of Food Engineering, Universidade Estadual de Campinas, SP, CP 6121, Cep 13081-970, Brazil
Francisco Maugeri ; Department of Food Engineering, Universidade Estadual de Campinas, SP, CP 6121, Cep 13081-970, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 899 Kb

str. 67-73

preuzimanja: 266

citiraj


Sažetak

Ovaj se rad temelji na ispitivanju utjecaja pH i temperature na proces biosinteze enzima inulinaze s kvascem Kluyveromyces bulgaricus (prije Kluyveromyces marxianus). Mikrobni enzim inulinaza hidrolizira inulin, polisaharid izoliran najčešće iz biljaka (jeruzalemska artičoka, cikorija i dalija), do fruktoze ili fruktooligosaharida. Fruktooligosaharidi se uvelike primjenjuju u prehrambenoj industriji jer se mogu koristiti kao niskokalorični i zaslađivači koji sprečavaju karijes, te kao topljiva vlakna i prebiotički spojevi. Potpuna je hidroliza inulina jednostupanjska enzimska reakcija koju katalizira inulinaza uz 95 %–tni prinos fruktoze. Nasuprot tome, konvencionalna proizvodnja fruktoze iz škroba zahtijeva barem tri stupnja, s tri različita enzima, a prinos je tek 45 % fruktoze. Proces proizvodnje inulinaze optimiran je metodom planiranja pokusa (»experimental design«). pH-vrijednost hranjive podloge pokazala se kao najva`niji parametar u proizvodnji inulinaze i optimalna je vrijednost iznosila 3,6. Temperatura je imala nešto slabiji utjecaj, a optimalne su vrijednosti bile između 30 i 33 °C. Pri niskoj pH-vrijednosti podloge mikroorganizam nije uspijevao proizvesti dovoljnu količinu enzima, pa su i enzimske aktivnosti male. Slično djelovanje uzrokovano je i pri visokim temperaturama uzgoja. Najviše vrijednosti enzimske aktivnosti, postignute pri optimalnim uvjetima, iznosile su: 100,16 do 124,36 U/mL (sa saharozom kao supstratom za određivanje enzimske aktivnosti) ili 8,6 do 11,6 U/mL (s inulinom kao supstratom). Metode planiranja pokusa i analize odzivnih ploha omogućuju promatranje utjecaja nekoliko parametara istodobno, te utvrđivanje intenziteta tih utjecaja, a i njihovih mogućih interakcija. Usporedo je provedeno optimiranje fiziološkog modela enzimske aktivnosti ovisno o
pH i temperaturi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

178403

URI

https://hrcak.srce.hr/178403

Datum izdavanja:

14.3.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 789 *