Izvorni znanstveni članak
Usporedba aromatskih komponenti vina dobivenih fermentacijom Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae sojeva
Ana Majdak
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Stanka Herjavec
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sandi Orlić
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sulejman Redžepović
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Nikola Mirošević
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj je ovog istraživanja utvrditi specifične enološke značajke vrste Saccharomyces paradoxus, potencijalne različitosti između vrste Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae u sintezi hlapljivih komponenti te njihov utjecaj na kakvoću vina. Analizirane su koncentracije viših alkohola, masnih kiselina i hlapljivih estera, a vina su i senzorno ocijenjena. Rezultati su pokazali bitan utjecaj soja Saccharomyces paradoxus RO88 na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Traminac te su upozorili i na razlike izme|u vrsta Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae.
Ključne riječi
Hrčak ID:
178428
URI
Datum izdavanja:
18.6.2002.
Posjeta: 1.440 *