Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba aromatskih komponenti vina dobivenih fermentacijom Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae sojeva

Ana Majdak ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Stanka Herjavec ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sandi Orlić ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sulejman Redžepović ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Nikola Mirošević ; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 80 Kb

str. 103-109

preuzimanja: 370

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog istraživanja utvrditi specifične enološke značajke vrste Saccharomyces paradoxus, potencijalne različitosti između vrste Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae u sintezi hlapljivih komponenti te njihov utjecaj na kakvoću vina. Analizirane su koncentracije viših alkohola, masnih kiselina i hlapljivih estera, a vina su i senzorno ocijenjena. Rezultati su pokazali bitan utjecaj soja Saccharomyces paradoxus RO88 na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Traminac te su upozorili i na razlike izme|u vrsta Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces cerevisiae.

Ključne riječi

Hrčak ID:

178428

URI

https://hrcak.srce.hr/178428

Datum izdavanja:

18.6.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 978 *