Izvorni znanstveni članak
Džibra kao izvor biofaktora promocije rasta i stimulator sinteze levana i ekstracelularne levansaharoze u Zymomonas mobilis
Martins Bekers
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Mara Grube
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Livija Vulfa
; Faculty of Biology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Dagnija Upite
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Elena Kaminska
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Rita Scherbaka
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Armands Vigants
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Aleksejs Danilevich
; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Sažetak
U radu je istraživana istodobna proizvodnja etanola i levana fermentacijom Z. mobilis na raznim podlogama. Ekstrakt kvasca, džibra od rižine melase ili melase šećerne repe upotrijebljeni su kao dodaci osnovnoj šećernoj otopini, a određen je kemijski sastav podloge za uzgoj, uključujući vitamine. Pokazalo se da se 0,5 % udjela suhe tvari kvaščeva ekstrakta kao aditiva može zamijeniti s 10,0 % izvorne džibre. Utvrđeno je da melasna džibra stimulira sintezu etanola, a džibra je rižine melase povoljnija za proizvodnju levana. Ekstracelularna levansaharoza dobivena iz podloge za uzgoj, koristeći sve navedene dodatke, pokazala je sličnu aktivnost proizvodnje fruktooligosaharida.
Ključne riječi
Hrčak ID:
178554
URI
Datum izdavanja:
12.12.2002.
Posjeta: 1.047 *