Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje alkohola i ukupnog suhog ekstrakta u slovenskim vinima mjerenjem relativnog odnosa gustoće i refrakcije

Dejan Bavčar ; Agricultural Institute of Slovenia, Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Tatjana Košmerl ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 115 Kb

str. 321-329

preuzimanja: 1.536

citiraj


Sažetak

Ispitivana je mogućnost brzog određivanja alkohola i ukupnog suhog ekstrakta u 58 uzoraka slovenskih bijelih i crvenih nepjenušavih vina, na osnovi relativne gustoće i indeksa refrakcije. Izračunati odnosi vrijednosti, koji su dobiveni iz literature, uspoređeni su s eksperimentalno utvr|enim vrijednostima dobivenim korištenjem službenih postupaka (piknometrija i hidrostatska ravnoteža). Izračunavanje udjela alkohola zajedno s ukupnim suhim ekstraktom bilo je najtočnije za skupinu bijelih vina s koncentracijom reducirajućih šećera do 5 g/L, a manje točno za skupinu bijelih vina s udjelom preko 15 g/L. Pri izračunavanju alkohola standardna devijacija i koeficijenti varijacije razlikovali su se u literaturi i u našim podacima (literaturni podaci: SD = 7,37–8,53, CV =8,33–9,52 %; naći odnosi: SD = 7,18–13,94, CV = 7,96–16,55 %), a bili su viši za ukupni suhi ekstrakt (literaturni podaci: SD = 16,39–16,76, CV = 45,14–49,49 %; naši podaci: SD = 13,10–16,73, CV = 42,68–49,16 %). Najtočniji odnosi za pojedine skupine vina (bijela vina s različitim udjelom reducirajućih šećera ili crvenih vina) već su objavljeni u literaturi. Naši vlastiti rezultati dobiveni izračunavanjem udjela alkohola i ukupnog suhog ekstrakta za pojedine skupine vina, dobiveni su multiplom linearnom regresijskom analizom. Pokusima je potvrđeno da ni jedan od rezultata nije dovoljno točan ako se koristi samo jedan relativni odnos za različita vina.

Ključne riječi

Hrčak ID:

178569

URI

https://hrcak.srce.hr/178569

Datum izdavanja:

12.12.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.445 *