Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2017.54.124.503

Osnovne značajke kaznenopravne zaštite protiv korupcije u talijanskom zakonodavstvu, doktrini i sudskoj praksi

Mijo Galiot ; Općinski sud u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 420 Kb

str. 503-531

preuzimanja: 782

citiraj


Sažetak

Politika sprečavanja činjenja kaznenih djela, a poglavito korupcijskih djela u koje spada i davanje mita kao tipično takvo djelo, od izuzetne je važnosti za svaki uređeni pravni sustav. Središnji dio te politike predstavlja kaznenopravna politika. O uspješnosti te politike umnogome ovisi cjelokupan politički i gospodarski razvoj svake pojedine zemlje.
U prilog znanstvenoj raspravi, a s ciljem da bi domaća kaznena politika suzbijanja korupcijskih kaznenih djela bila što učinkovitija, u radu se analizira kazneno zakonodavstvo Republike Italije s obzirom na pitanje aktivnog podmićivanja kao jednog od temeljnih oblika koruptivnog ponašanja.
Prikazujući komparativno uređenje talijanskog kaznenog sustava, koji, kao i hrvatski, pripada europskim kontinentalnim kaznenim pravnim sustavima, autor će se osvrnuti na temeljne sličnosti i razlike pravnog uređenja aktivnog podmićivanja u Republici Italiji u odnosu na domaći pravni sustav.

Ključne riječi

dar; mito, druga korist; korupcija; organizirani kriminalitet; davanje mita; kažnjavanje; svrha kažnjavanja; kazna; kazna zatvora; kazneni postupak; kaznene sankcije

Hrčak ID:

180664

URI

https://hrcak.srce.hr/180664

Datum izdavanja:

25.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.633 *