Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.9.1.5

UKLJUČIVANJE HRVATSKE HOTELSKE INDUSTRIJE U EUROPSKI I MEĐUNARODNI SUSTAV PRAĆENJA POSLOVNIH REZULTATA

Ivanka Avelini Holjevac ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia
Helga Maškarin orcid id orcid.org/0000-0002-7201-9603 ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.785 Kb

str. 49-56

preuzimanja: 272

citiraj


Sažetak

Sustav standardnih pokazatelja kojeg koristi hotelska industrija općenito se gledano sastoji iz dva dijela: standardnih financijskih pokazatelja - koji su jednako važeći za sve djelatnosti, te posebnog dijela koji odražava specifičnosti poslovanja u hotelskoj industriji ili standardnih pokazatelja hotelske industrije.
Pri definiranju pokazatelja i sustava pokazatelja mora se voditi računa o tome da pokazatelji moraju biti prilagođeni specifičnostima poslovanja, odražavati kvalitetu poslovnoga uspjeha, moraju biti mjerljivi, razumljivi, međusobno se nadopunjavati, sustav mora biti potpun i činiti cjelinu, te moraju biti usporedivi s ostalim sličnim poduzećima i pripadajućom grupacijom.
Cilj je ovoga rada ukazati na važnost uključivanja hrvatske hotelske industrije u europski i međunarodni sustav praćenja poslovnog rezultata. Za ulazak u međunarodni hotelski standardni poslovno-informacijski i komunikacijski sustav treba zadovoljiti određene uvjete i standarde, koji su u radu zasebno obrađeni.

Ključne riječi

hotelska industrija; međunarodni standardi; poslovni pokazatelji

Hrčak ID:

181525

URI

https://hrcak.srce.hr/181525

Datum izdavanja:

30.6.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 838 *