Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.20867/thm.2.2.12

Zdrava prehrana - značajna resursna osnovica zdravstvenog turizma

Borislav Šimundić ; Hotelijerski fakultet Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.590 Kb

str. 357-368

preuzimanja: 1.320

citiraj


Sažetak

Zdravu hranu sačinjavaju pojedine komponente u svakodnevnoj prehrani, a pod zdravom prehranom se podrazumijevaju dobro izbalansirani dnevni obroci koji u sebi sadrže potrebne količine i međusobne odnose bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala, uz uvjet da ne sadrži štetne tvari kojima se može poremetiti dobro fizičko i psihičko zdravlje čovjeka.
Novija saznanja o prehrani ukazuju da je prošlo vrijeme kada se nastojalo zadovoljiti prehranu količinski. Sada se velika pažnja poklanja planiranju uravnotežene prehrane s točno utvrđenim količinama masti, šećera, kolesterola i soli.
Suvremeno ugostiteljstvo bi trebalo uz normative u jelovnicima unositi energentsku i nutricionu vrijednost svakog jela, kako bi potrošač mogao birati onu hranu koja će odgovarati njegovom spolu, starosti, tjelesnoj snazi, fizičkom radu, rekreaciji i zdravstvenom stanju.

Ključne riječi

zdrava prehrana; zdrava hrana

Hrčak ID:

182456

URI

https://hrcak.srce.hr/182456

Datum izdavanja:

30.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.478 *