Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DODANE FITAZE I KSILANAZE U OBROKE NA BAZI KUKURUZA I SOJINE SAČME NA PROBAVLJIVOST HRANE I PROIZVODNA SVOJSTVA KOKOŠI NESILICA HIBRIDA TEŠKIH PASMINA

Emir Džomba orcid id orcid.org/0000-0003-3272-0582 ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Džemal Kalesić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Senada Čengić-Džomba ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Salko Muratović ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Dženan Hadžić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 69 Kb

str. 73-78

preuzimanja: 324

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno u cilju ispitivanja učinka i potencijalne interakcije egzogenih enzima u hranidbi roditeljskog jata teških linija kokoši obrocima na bazi kukuruza i sojine sačme. Po pet kokoši, između 43. i 47. tjedna starosti, u ponavljanju i pet ponavljanja po tretmanu su grupno držane i hranjene u zasebnim kavezima. U smjesu su dodavane fitaza i ksilanaza pri čemu su dobijeni naredni pokusni tretmani: kontrolni koji je sadržavao 300 fitatnih jedinica (FTU)/kg hrane, FYT+ tretman sa 800 FTU i FYTXIL+ tretman u kojemu je sadržano 2000 U ksilanaze i 800 FTU. Praćena je dnevna produkcija jaja, konzumacija hrane, masa jaja, udjeli jajne mase i probavljivost obroka. U zadnjem tjednu pokusa utvrđena je probavljivost suhe tvari obroka korištenjem silicij dioksida kao inertnog vanjskog markera i sveukupnom kolekcijom fecesa. Dodana ksilanaza je značajno povećala produkciju jaja (8,25%), a posljedično i ukupnu jajnu masu te smanjila konverziju hrane (4,7%) u usporedbi sa kontrolnim obrokom. Povećana količina dodane fitaze nije utjecala na proizvodne performanse kokoši. Tretmani sa dodanim enzimima nisu utjecali na strukturu jajeta. Obrok koji je sadržavao kombinaciju fitaze i ksilanaze je imao bolju probavljivost suhe tvari. Dobiveni rezultati ukazuju na povoljan učinak simultanog dodavanja fitaze i ksilanaze u obroke, za rasplodne kokoši, bazirane na kukuruzu.

Ključne riječi

fitaza i ksilanaza; nesilice teških pasmina; performanse

Hrčak ID:

184582

URI

https://hrcak.srce.hr/184582

Datum izdavanja:

14.7.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.023 *