Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Postoji li veza između poznavanja značenja ključnih pojmova u području kemijskog vezivanja i uspješnog rješavanja odgovarajućih zadataka?

Roko Vladušić ; Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet
Mia Ožič orcid id orcid.org/0000-0002-4977-4889 ; OŠ Plitvička jezera, Mukinje


Puni tekst: hrvatski pdf 560 Kb

str. 123-141

preuzimanja: 935

citiraj


Sažetak

U obrazovnim programima budućih nastavnika kemije posebnu pozornost treba pridavati izgradnji metodičkog znanja. Ta se potreba posebno odnosi na znanje o poučavanju temeljnih kemijskih koncepata i teorija. Njihovo razumijevanje i pravilna uporaba jezika, nužni su uvjeti
za uspjeh tog procesa. Između fundamentalnih kemijskih koncepata, kemijsko se vezivanje izdvaja kao osnova za razumijevanje svih ostalih. Stoga smo dizajnirali istraživanje koje je rezultiralo spoznajama o poznavanju koncepata kemijskog vezivanja budućih nastavnika kemije. Konkretnije, istražili smo postoji li veza između poznavanja značenja pojmova elektronegativnost, kemijska veza, kovalentna veza, afinitet za elektrone, ionski karakter veze te ionska veza i uspješnosti rješavanja odabranih nastavnih zadataka koji se temelje na tim konceptima.
Osim toga, dobivene smo podatke analizirali i u cilju prepoznavanja jezičnih poteškoća koje mogu utjecati na razumijevanje koncepata kemijskog vezivanja, kao i na evaluacijske ishode. Rezultati upućuju na
potrebu restrukturiranja znanja o kemijskom vezivanju budućih
nastavnika kemije i nužnost pridavanja veće pozornosti značenju pojmova koji se koriste u učenju i poučavanju o kemijskim vezama.

Ključne riječi

kemijske veze; jezik u nastavi kemije; budući nastavnici kemije; znanje kemije

Hrčak ID:

187634

URI

https://hrcak.srce.hr/187634

Datum izdavanja:

16.1.2017.

Posjeta: 1.401 *