Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.19.5.3

Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta

Ivna Poljanec ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci
Sanja Kolarić Kravar ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb
Nina Kudumija ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 4.723 Kb

str. 426-433

preuzimanja: 1.188

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63,7 mg/kg), proteina mlijeka (380,4 mg/kg) i soje (25,7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14,0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11,8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ) primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Ključne riječi

alergeni; mesni proizvodi; označavanje proizvoda; ELISA metoda

Hrčak ID:

187763

URI

https://hrcak.srce.hr/187763

Datum izdavanja:

5.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.341 *