Izvorni znanstveni članak
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem-proizvoda i kolača
Ines Panjkota Krbavčić
orcid.org/0000-0003-3201-3837
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Ksenija Marković
orcid.org/0000-0001-7412-4928
; Prehrambeno - biotehnolpški fakultet
Tanja Bogdanović
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Poljička cesta 33
Lucija Hršak
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mladena Zeljko
; Pliva Hrvatska d.o.o., Teva Active Pharmaceutical Ingredients-Quality Control
Martina Bituh
orcid.org/0000-0002-3596-8383
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Nada Vahčić
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja prisutnost alergena kikirikija je analizirana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom u uzorcima čokolade s lješnjakom i krem-proizvoda iz trgovačkih lanaca te uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa informacijama o hrani vezanim uz prisutnost alergena kikirikija. U petnaest od šesnaest analiziranih uzoraka zapakirane hrane (čokolada s lješnjakom i krem-proizvodi) detektirani su alergeni kikirikija pri čemu je navod o sadržaju alergena kikirikija, u okviru informacija o hrani, sadržavalo šest takovih proizvoda. Alergeni kikirikija detektirani su i u četrnaest od šesnaest analiziranih uzoraka nepretpakirane hrane, odnosno kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane pri čemu su informacije o hrani ukazivale na sadržaj kikirikija u tri takova proizvoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značaj detekcije alergena kikirikija kao skrivenog sastojka u hrani, obzirom da je podatke o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije koji između ostalog uključuju kikiriki i proizvode od kikirikija, potrebno navoditi u okviru obveznih informacija o hrani.
Ključne riječi
alergeni; ELISA; informacije o hrani; kikiriki
Hrčak ID:
189319
URI
Datum izdavanja:
1.7.2017.
Posjeta: 1.893 *