Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15255/KUI.2017.041

Ekstrakcija, odvajanje i pročišćavanje antocijanina borovnice etanolom

Zhe Gao ; College of Food Science and Technology, Hebei Agricultural University, Baoding, Hebei, 071 000, P.R. China


Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 655-659

preuzimanja: 1.323

citiraj


Sažetak

Borovnica sadrži niz tvari koje su važne za ljudsko tijelo te mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, zaštititi mrežnicu i poboljšati stanje krvnih žila. Antocijanin, ekstrahiran iz borovnice, može aktivirati mrežnicu, ojačati vid, smanjiti serumski kolesterol, triglicerid i lipoprotein visoke gustoće te zaštititi tkivo stanica od radikalske oksidacije; dakle, borovnica je važna znanstvenicima diljem svijeta. Kako bi se istražili učinci čimbenika kao što je volumni omjer etilnog alkohola pri ekstrakciji antocijanina i tehnologija odvajanja, antocijanin je u ovoj studiji ekstrahiran i odvojen iz borovnice etanolom. Otopina za ekstrakciju je zatim pročišćena makroretikularnom smolom radi ispitivanja učinaka koncentracije etanola i doziranja eluenta na ekstrakciju antocijanina tijekom čišćenja. Rezultati istraživanja pokazali su da su volumni udjel etanola od 60 %, maseni omjer čvrste tvari i tekućine od 1 : 10 i ultrazvučna kupelj pri 60 °C najbolji uvjeti za ekstrakciju antocijanina. Najbolji uvjeti za pročišćavanje bili su 95 % etilnog alkohola koji je bio zakiseljen s 0,3 % klorovodične kiseline i 70 ml eluenta. Ovaj rad daje referenciju za primjenu etanola u ekstrakciji antocijanina.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

borovnica; antocijanin; ekstrakcija; odvajanje; pročišćavanje

Hrčak ID:

189467

URI

https://hrcak.srce.hr/189467

Datum izdavanja:

30.11.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.367 *