Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15255/KUI.2017.041
Ekstrakcija, odvajanje i pročišćavanje antocijanina borovnice etanolom
Zhe Gao
; College of Food Science and Technology, Hebei Agricultural University, Baoding, Hebei, 071 000, P.R. China
Sažetak
Borovnica sadrži niz tvari koje su važne za ljudsko tijelo te mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, zaštititi mrežnicu i poboljšati stanje krvnih žila. Antocijanin, ekstrahiran iz borovnice, može aktivirati mrežnicu, ojačati vid, smanjiti serumski kolesterol, triglicerid i lipoprotein visoke gustoće te zaštititi tkivo stanica od radikalske oksidacije; dakle, borovnica je važna znanstvenicima diljem svijeta. Kako bi se istražili učinci čimbenika kao što je volumni omjer etilnog alkohola pri ekstrakciji antocijanina i tehnologija odvajanja, antocijanin je u ovoj studiji ekstrahiran i odvojen iz borovnice etanolom. Otopina za ekstrakciju je zatim pročišćena makroretikularnom smolom radi ispitivanja učinaka koncentracije etanola i doziranja eluenta na ekstrakciju antocijanina tijekom čišćenja. Rezultati istraživanja pokazali su da su volumni udjel etanola od 60 %, maseni omjer čvrste tvari i tekućine od 1 : 10 i ultrazvučna kupelj pri 60 °C najbolji uvjeti za ekstrakciju antocijanina. Najbolji uvjeti za pročišćavanje bili su 95 % etilnog alkohola koji je bio zakiseljen s 0,3 % klorovodične kiseline i 70 ml eluenta. Ovaj rad daje referenciju za primjenu etanola u ekstrakciji antocijanina.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
borovnica; antocijanin; ekstrakcija; odvajanje; pročišćavanje
Hrčak ID:
189467
URI
Datum izdavanja:
30.11.2017.
Posjeta: 3.418 *