Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.31727/m.19.6.4

Utvrđivanje prisustva gljivica Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus u goveđem suhom mesu

Ahmed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3740-954X ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Zinka Maksimović ; Katedra za mikrobiologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Maid Rifatbegović orcid id orcid.org/0000-0001-8948-618X ; Katedra za mikrobiologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Muhamed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3455-1647 ; Zavod za higijenu i tehnologiju živežnih namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Enida Članjak orcid id orcid.org/0000-0002-0928-800X ; Zavod za higijenu i tehnologiju živežnih namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Indira Mujezinović orcid id orcid.org/0000-0003-3082-8821 ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu


Puni tekst: hrvatski pdf 2.077 Kb

str. 504-507

preuzimanja: 542

citiraj


Sažetak

Za potrebe istraživanja ukupno je uzeto 139 uzoraka goveđeg suhog mesa od individualnih i industrijskih proizvođača suhomesnatih proizvoda. Kada su u pitanju zanatlijski proizvođači sa sarajevskog tržišta, uzorkovano je ukupno 110 uzoraka goveđeg suhog mesa u rinfuznom stanju i vakuum pakovanju. Također, ispitano je ukupno 29 uzoraka goveđeg suhog mesa porijeklom od industrijskih proizvođača, u rinfuzi i vakuum pakovanju. Cilj je istraživanja bio izolirati potencijalno prisutne gljivice Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus i odrediti njihovo prisustvo u spomenutim suhomesnatim proizvodima.

Ključne riječi

Aspergillus; flavus; parasiticus; goveđe suho meso

Hrčak ID:

191047

URI

https://hrcak.srce.hr/191047

Datum izdavanja:

12.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.895 *