Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.19.6.2

Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda

Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 4.736 Kb

str. 513-520

preuzimanja: 1.401

citiraj


Sažetak

Primarnu važnost za kvalitetu tradicionalnih mesnih proizvoda ima odabir genotipa svinja za proizvodnju mesnih sirovina. Svi genotipovi svinja nisu jednako pogodni za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda. Odabir genotipa ovisan je i o sustavu držanja svinja tijekom tova. Za tov svinja u otvorenome i poluotvorenome sustavu pogodne su manje proizvodne i otpornije pasmine, a za intenzivan tov u zatvorenom sustavu pogodni su genotipovi svinja koji daju dobru kvalitetu trupova i mesa i pri većim tjelesnim masama. Odabir genotipa svinja bitno utječe na proizvodnost svinja u tovu (dnevni prirast, konverzija hrane), kvalitetu njihova trupa (polovica) i mesa, a posredno i na kvalitetu trajnih mesnih proizvoda.

Ključne riječi

tradicionalni trajni mesni proizvodi; genotipovi svinja

Hrčak ID:

191051

URI

https://hrcak.srce.hr/191051

Datum izdavanja:

12.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.636 *