Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5248

Uporaba tekućih koncentrata proteina sirutke dobivenih ultrafiltracijom kao primarnih sirovina za proizvodnju termički induciranih gelova na bazi mlijeka

Marta Henriques ; Polytechnic Institute of Coimbra, College of Agriculture, Bencanta, PT-3045-601 Coimbra, Portugal
David Gomes ; Polytechnic Institute of Coimbra, College of Agriculture, Bencanta, PT-3045-601 Coimbra, Portugal
Carlos Pereira ; Polytechnic Institute of Coimbra, College of Agriculture, Bencanta, PT-3045-601 Coimbra, Portugal


Puni tekst: hrvatski pdf 1.366 Kb

str. 454-463

preuzimanja: 227

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.366 Kb

str. 454-463

preuzimanja: 836

citiraj


Sažetak

Svrha je ovog istraživanja bila proučiti svojstva želatinizacije tekućih koncentrata proteina sirutke dobivenih ultrafiltracijom te ih primijeniti kao primarne sirovine za dobivanje termički induciranih gelova za prehrambenu industriju. Za želatinizaciju tekućih koncentrata proteina sirutke upotrijebljene su različite vrste koncentrata (punomasni, obrani i dijafiltrirani), različitih masenih udjela proteina i različitih pH-vijednosti. Većina proizvedenih gelova imala je viskoelastična svojstva. Želatinizacijom punomasnih tekućih koncentrata proteina sirutke dobiveni su čvršći gelovi kohezivnije mikrostrukture, s boljom sposobnošću zadržavanja vode, te većim vrijednostima elastičnog (G') i viskoznog (G'') modula. Gelovi s manjim udjelom neproteinskih spojeva imali su lošija svojstva. Prema očekivanjima, porast masenog udjela proteina pozitivno je utjecao na proteinske interakcije. Međutim, pH-vrijednost je odgovorna za ravnotežu privlačnih i odbojnih sila između sastojaka zaslužnih za tvrdoću gela i njegovu sposobnost zadržavanja vode.

Ključne riječi

tekući koncentrati proteina sirutke; termički inducirani gel; sposobnost zadržavanja vode; mikrostruktura; reologija

Hrčak ID:

192329

URI

https://hrcak.srce.hr/192329

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.747 *