Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5331

Sinteza estera ferulinske kiseline pomoću lipaze iz soja bakterije Bacillus subtilis AKL 13, imobilizirane na dijatomejskoj zemlji Celite® 545

Karthikumar Sankar ; Department of Biotechnology, Centre for Research, Kamaraj College of Engineering and Technology, S.P.G.C. Nagar, 625701 K. Vellakulam, Near Virudhunagar, Madurai District, Tamil Nadu, India
Anant Achary ; Department of Biotechnology, Centre for Research, Kamaraj College of Engineering and Technology, S.P.G.C. Nagar, 625701 K. Vellakulam, Near Virudhunagar, Madurai District, Tamil Nadu, India


Puni tekst: hrvatski pdf 1.501 Kb

str. 542-552

preuzimanja: 215

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.501 Kb

str. 542-552

preuzimanja: 175

citiraj


Sažetak

U ovom su istraživanju sintetizirani lipofilni antioksidansi, i to gliceril ferulat i feruloil gliceril linoleat, pomoću lipaze izolirane iz bakterijskog soja Bacillus subtilis AKL 13. Ekstracelularna lipaza dobivena je kultivacijom soja u modificiranoj minimalnoj podlozi i taloženjem pomoću 80 %-tne amonijeve soli. Koncentrirani enzim specifične aktivnosti od (4647±66) U/mg imobiliziran je na dijatomejskoj zemlji Celite® 545 i unakrsno povezan pomoću glutaraldehida. Pripremljeni enzimski katalizator upotrijebljen je za esterifikaciju ferulinske i zasebno linoleinske kiseline pomoću glicerola u heksanu/butanu pri 50 °C uz miješanje (3.144×g). Maksimalna konverzija feruloil gliceril linoleata od 94 % postignuta je tijekom 48 h, dok je ona gliceril ferulata bila 35 %. Produkti reakcije okarakterizirani su pomoću RP-HPLC, FT-IR, 1H NMR, 13C NMR metoda i fluorescencijskog spektrofotometra. Kinetički parametri reakcije esterifikacije određeni su prema ping-pong bi-bi modelu. Vrijednosti Km i vmax za gliceril ferulat iznosile su 69.37 mmol i 0.387 mmol/(min∙g), a za feruloil gliceril linoleat 3.46 mmol i 1.02 mmol/(min∙g). Kinetički parametri simulirani su u programskom jeziku MATLAB, a eksperimentalni podaci uspješno su se slagali s teorijskim vrijednostima. Nadalje, sposobnost uklanjanja difenil-1-pikril-hidrazil radikala bila je veća u palminom ulju pomiješanom s esterima ferulinske kiseline nego u čistom palminom ulju i sličnija vrijednosti α-tokoferola.

Ključne riječi

lipaza iz bakterije Bacillus subtilis; imobilizacija na dijatomejskoj zemlji Celite® 545; esterifikacija; ferulinska kiselina; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

192347

URI

https://hrcak.srce.hr/192347

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.113 *