Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/1/1/1

Mišljenja medicinskih sestra i tehničara o izvješćivanju o neželjenim događajima tijekom procesa sestrinske skrbi

Jelena Hodak orcid id orcid.org/0000-0001-7942-0363 ; Department of Anaesthesiology, Resuscitation and Intensive care, University Hospital Centre Zagreb
Štefanija Kolačko ; Ophthalmology Clinic, University Hospital “Sveti Duh”
Franka Luetić ; Community Health Centre Zagreb - West


Puni tekst: engleski pdf 1.424 Kb

str. 9-23

preuzimanja: 548

citiraj


Sažetak

Uvod. Sigurnost pacijenata predstavlja najpouzdaniju mjeru kvalitete rada u sestrinstvu. Najčešći su neželjeni događaji povezani s procesom sestrinske skrbi dekubitus, padovi, intrahospitalne infekcije, nedostatna higijena ruku i neželjeni događaji povezani s primjenom lijekova.
Cilj. Cilj je ovoga istraživanja ispitati mišljenja ispitanika o neželjenim događajima tijekom procesa sestrinske skrbi u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
Ispitanici i metode. Provedeno je kvantitativno istraživanje s pomoću anonimne ankete koja je obuhvatila 100 medicinskih sestra/tehničara u veljači i ožujku 2016. na klinikama za kirurgiju, internu medicinu, anesteziologiju i neurologiju te u jedinici intenzivnog liječenja i hitnom prijemu.
Rezultati. Istraživanje je pokazalo da su medicinske sestre aktivne u poboljšanju kulture sigurnosti pacijenata (82 % ispitanika). Čak 71,7% medicinskih sestara misli da se pogreške odražavaju na njih, dok se 67,7% ispitanika složilo s tvrdnjom da su pogreške dovele do pozitivnih promjena. Kada se neželjeni događaj prijavi, 74,2% ispitanika osjeća kako su oni osobno prijavljeni, a ne sami događaj. Nakon što naprave promjene kako bi poboljšale sigurnost pacijenata, 83,5% medicinskih sestara procjenjuje njihovu učinkovitost. Ispitanici, njih 33,4%, tvrde kako imaju problem u sigurnosti pacijenata u svojem okruženju, a 49 (50%) ispitanika tvrdi da je sustav dobar u sprječavanju neželjenih događaja. Većina ispitanika (57,1%) ocjenjuje sigurnost pacijenata prihvatljivom. U sličnim istraživanjima koja su provedena u bolnicama SAD-a općenito je veća razina kulture sigurnosti pacijenata za nekoliko ocjenskih bodova.
Zaključak. Medicinske sestre / medicinski tehničari slažu se kako je kultura sigurnosti pacijenata s obzirom na neželjene događaje povezane s procesom sestrinske skrbi prihvatljiva te da su odgovorni za zaštitu i poboljšanje sigurnosti pacijenata.

Ključne riječi

neželjeni događaji; sestrinska skrb; sigurnost pacijenata

Hrčak ID:

193766

URI

https://hrcak.srce.hr/193766

Datum izdavanja:

18.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.572 *