Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.24141/2/1/1/6

Usklađenost procjene na Braden ljestvici s planiranim intervencijama vezanim uz prevenciju nastanka dekubitusa

Slađana Režić orcid id orcid.org/0000-0002-2360-8508 ; UHC Zagreb, Department of Health Care Quality Assurance and Development, Zagreb, Croatia
Kristina Pauker ; UHC Zagreb, Clinic for Pulmonary diseases Jordanovac, Department of Respiratory Insufficiency and Diseases of Pulmonary Circulation, Intensive Care Unit, Zagreb, Croatia
Ivana Barišić ; UHC Zagreb, Clinic for Pulmonary diseases Jordanovac, Department of Respiratory Insufficiency and Diseases of Pulmonary Circulation, Intensive Care Unit, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.373 Kb

str. 73-78

preuzimanja: 701

citiraj


Sažetak

Uvod. Bradenova ljestvica dokazano je pouzdana ljestvica za procjenu rizika za nastanak dekubitusa. Sastavni je dio sestrinske dokumentacije u Republici Hrvatskoj i upotrebljava se u svim bolničkim zdravstvenim ustanovama kao alat kojim procjenjujemo rizik za nastanak dekubitusa. Medicinske sestre koristeći se Bradenovom ljestvicom mogu utvrditi koje intervencije moraju provoditi u svrhu prevencije dekubitusa.

Cilj. Prospektivno praćenje provedeno je na odjelu pulmološke intenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Zagreb tijekom mjesec dana. Ciljevi su bili: utvrditi usklađenost procjene na Bradenovoj ljestvici s planiranim intervencijama sestrinske dijagnoze visokog rizika za nastanak dekubitusa, utvrditi procjenjuje li se kod svih primljenih pacijenata Bradenova ljestvica, utvrditi procjenjuje li se Bradenova ljestvica svakodnevno za sve pacijente te izrađuju li se planovi zdravstvene njege za pacijente koji imaju rizik za nastanak dekubitusa.

Metode. Izrađen je obrazac u svrhu ovog praćenja u koji su upisivani podaci o spolu, datumu prijema i datumu otpusta te podaci povezani s procjenom po Bradenovoj ljestvici prilikom prijema, tijekom boravka na odjelu te prilikom otpusta.

Rezultati. U praćenom periodu ležalo je 23 pacijenta. Njih 20 imalo je rizik za nastanak dekubitusa, procijenjen po Bradenovoj ljestvici. Za osam pacijenata napisan je plan zdravstvene njege „Visok rizik za nastanak dekubitusa” te su provođene intervencije koje pokazuju dobru usklađenost s parametrima Bradenove ljestvice.

Zaključak. Iako je Bradenova ljestvica alat za procjenu rizika za nastanak dekubitusa, praćenje pokazuje mogućnosti veće primjene. To se odnosi na mogućnosti primjene parametara Bradenove ljestvice kao vodiča za odabir intervencija.

Ključne riječi

Bradenova ljestvica; prevencija dekubitusa; plan zdravstvene njege; algoritam intervencija za dekubitus

Hrčak ID:

194752

URI

https://hrcak.srce.hr/194752

Datum izdavanja:

18.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.990 *