Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.20.2.1

Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta

Nina Kudumija ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Dražen Cerjanec ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Lidija Mandić Graonić ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.662 Kb

str. 152-157

preuzimanja: 695

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja količine apsorbirane odnosno dodane vode u meso peradi s hrvatskog tržišta. Uzorci svježeg pilećeg i purećeg mesa (n = 36) uzorkovani su tijekom 2016. i 2017. godine s različitih poljoprivrednih gospodarstava, obrta, industrija i trgovačkih lanaca na području Republike Hrvatske. U svakom uzorku računskim putem određen je omjer ukupne vode (WA) i ukupnih bjelančevina (RPA). Određivanje navedenih parametara i interpretacija rezultata provedeni su u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 543/2008 od 16. lipnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za meso peradi. Za određivanje navedenih parametara primijenjene su akreditirane standardne metode za određivanje ukupne vode i ukupnih bjelančevina. Od ukupno 36 analiziranih uzoraka, sedam uzoraka koji čine 19,4 % od analiziranog broja uzoraka, nije udovoljavao obzirom na najveći dopušteni omjer ukupne vode i bjelančevina (W/RP) propisan Uredbom 543/2008 po vrstama komadnog mesa peradi. Dobiveni rezultati upućuju na mogući dodatak vode u procesu proizvodnje svježeg mesa peradi te nužnost sustavne kontrole s ciljem osiguranja kvalitete i pružanja potrošačima nedvosmislene i objektivne informacije o proizvodima koji se nude na prodaju.

Ključne riječi

apsorbirana voda; dodana voda; patvorenje; perad; pileće i pureće meso

Hrčak ID:

196221

URI

https://hrcak.srce.hr/196221

Datum izdavanja:

20.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.376 *