Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Okvirna pravno-politička pitanja regionalnog ustroja Republike Hrvatske (prilog upravljanju razvitkom lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj)

Ivan Puhek ; samostalni pravni istraživač


Puni tekst: hrvatski pdf 1.903 Kb

str. 21-61

preuzimanja: 445

citiraj


Sažetak

U radu se definira pojam regije kao područje srednjeg reda, između lokalnog i državnog područja. Upozorava se na određene probleme legaliteta i legimiteta u ustavnopravnom anticipiranju regija u RH. Prikazuju se primjeri iz anglosaksonskog, romanskog i germanskog sustava. Posebice se uspoređuju gradovi Beč i Zagreba U prikazu županijskog ustroja RH ukazuje se na unitarne atribute hrvatskih županija (de lege lata) i mišljenja za uspostavu regija kao oblika srednje
razine državnog ustroja. Za potrebe ustrojstvenih promjena utvrđuju se parametri preispitivanja. U okviru kooperativnog regionalizma, na primjeru SAD i Austrije, pokazuju se oblici i instrumenti suradnje u području zakonodavne i provedbene vlasti, poglavito značenje regionalnih razvojnih i drugih programa i neformalnog djelovanja. U uspješnom djelovanju regija, poglavito u ostvarivanju horizontalne i vertikalne kooperacije, važnu ulogu imaju predstavništva određenih područja u zakonodavnom tijelu države.

Ključne riječi

regionalni ustroj, regija, regionalizam, županija

Hrčak ID:

197484

URI

https://hrcak.srce.hr/197484

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 583 *