Stručni rad
KONZUMACIJA KRUHA MEĐU MLADIMA KAO INDIKATOR PROMJENA PREHRAMBENIH NAVIKA S ODRASTANJEM
Zita Šereš
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Šoronja Simović
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Maja Grujičić
; University of Novi Sad, Faculty of Medicine, Hajduk Veljkova 3, 21000, Novi Sad, Serbia
Nikola Maravić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ferenc Kiš
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ljubica Dokić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivana Nikolić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Miljana Đorđević
; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Žana Šaranović
; Economics Institute, Kralja Milana 16, 11000 Belgrade, Serbia
Sažetak
Kruh je često konzumirana hrana na Balkanu te je samim time pogodan za istraživanje prehrambenih
navika. Cilj ovog rada je istražiti prehrambene navike populacije mladih (14-26 godina) obzirom na
konzumaciju različitih vrsta kruha. Ukupno je u istraživanje bilo uključeno 173 ispitanika (37%
mladića i 63% djevojaka), nasumično odabranih među učenicima osnovne škole (30), srednje škole
(45) i fakulteta (98) sa područja Novog Sada. Uočen je porast konzumacije kruha od cjelovitih
žitarica od 15% među učenicima osnovne škole do 26% među učenicima srednje škole i studentima.
Obzirom na spol, konzumacija kruha od cjelovitih žitarica je bila 9% veća među djevojkama u
usporedbi sa mladićima. Svi ispitanici su pod utjecajem obiteljskih prehrambenih navika najviše
konzumirali bijeli kruh (56-69%). Dobiveni rezultati pokazuju povezanost promjena prehrambenih
navika sa odrastanjem i jači utjecaj okoline nego obitelji. Najveći utjecaj obitelji i običaja je uočen
među osnovnoškolcima (54%) dok je među srednjoškolcima i studentima bio slabije izražen (34%).
Ključne riječi
kruh od cjelovitih žitarica; mladi; pravilna prehrana; prehrambene navike; unos kruha
Hrčak ID:
198904
URI
Datum izdavanja:
31.12.2017.
Posjeta: 2.445 *