Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Konsonantizam govora Zaglava na Dugom otoku

Robert Špralja orcid id orcid.org/0000-0001-6354-6543


Puni tekst: hrvatski pdf 946 Kb

verzije

str. 1-58

preuzimanja: 584

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 233 Kb

verzije

str. 59-59

preuzimanja: 135

citiraj


Sažetak

U radu je na temelju desetogodišnjih terenskih istraživanja izvršen opis konsonantskih značajki mjesnog govora Zaglava na Dugom otoku koji pripada srednjočakavskom dijalektu. Na to su nas dodatno motivirali propusti prethodnih istraživača, kao i munjevite promjene kojima smo svjedoci u govoru mlađih naraštaja. Stoga je istraživanje bilo primarno orijentirano na govor starije dobne skupine, naročito onih govornika koji su zadovoljavali dijalektološke kriterije. Međutim, pomno je istražen i govor srednje i mlađe dobne skupine, kako bi se utvrdilo u kojoj su mjeri u njih očuvane tipične čakavske jezične crte, odnosno koliki je udio (novoštokavskih) inovacija, te je li dodir sa susjednim govorima, posebno saljskim, ostavio kakva traga na njihov govor. Zatečeno je stanje uspoređivano s ostalim dugootočkim čakavskim
govorima, a ponekad, kada se to činilo korisnim, i s nekim drugim govorima, i to ne samo onima srednjočakavske fizionomije. Prikaz je načelno sinkronijski, a prema potrebi se daju dijakronijska tumačenja.
Utvrđeno je da se govor konzervativnih govornika odlikuje čuvanjem čakavskih elemenata, ali i nekim inovacijama, od kojih je neke moguće pripisati utjecaju doseljenika novoštokavaca još negdje u 16., 17. st. (npr. moždani, uz stariji čakavski lik muženali ‖ mužeńali). U nekonzervativnih je posvjedočena prevlast inovacija na planu konsonantizma, uz neke iznimke (npr. dosljedno čuvanje x, f, jd, jt, razlikovanje č i t’). Može se reći da konsonantizam zaglavskoga govora obilježava prožimanje arhaičnih i inovativnih elemenata.

Ključne riječi

čakavština; srednjočakavski dijalekt; konsonantizam; arhaizmi; inovacije; Zaglav

Hrčak ID:

200451

URI

https://hrcak.srce.hr/200451

Datum izdavanja:

22.5.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.402 *