Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.20.3.5
Ekonomska održivost nekomercijalnog i intenzivnog uzgoja kunića: Studija slučaja iz Slovenije
Jernej Prišenk
orcid.org/0000-0002-6799-5378
; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jernej Turk
; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Karmen Pažek
; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Marjan Janžeković
; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati tehnološku i ekonomsku održivost proizvodnje mesa kunića. Ulazni podaci i dobiveni rezultati preuzeti su iz poslovanja odabrane farme u Sloveniji. Farma meso kunića prvenstveno proizvodi za vlastite potrebe, a ne u komercijalne svrhe. Izračuni ekonomskih pokazatelja temelje se na podacima prikupljenima tijekom dva proizvodna ciklusa, ukupno 221 kunić. Rezultati pokazuju da je proizvodnja ekonomski opravdana pri prodajnoj cijeni mesa kunića od najmanje 8 EUR/kg. Kada bi se postigla prodajna cijena mesa kuniće od 9 EUR/kg, financijski bi rezultati bili uvećani za otprilike 15 %. Analiza ekonomske održivosti proizvodnje mesa kunića potvrđuje ekonomsku opravdanost njegove proizvodnje.
Ključne riječi
kunić; uzgoj; meso; ekonomska analiza
Hrčak ID:
200812
URI
Datum izdavanja:
28.5.2018.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.253 *