Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene stope PDV-a i pokazatelji profitabilnosti u ugostiteljstvu

Marica Klarić Pisačić ; Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Split
Narcisa Manojlović ; Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Matija Pisačić ; Ministarstvo financija, Carinska uprava Split


Puni tekst: hrvatski pdf 511 Kb

str. 25-40

preuzimanja: 1.791

citiraj


Sažetak

Od 1. siječnja 2017. godine, kao dio porezne reforme, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) povećana je stopa PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti, u dijelu koji se odnosi na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima, s 13% na 25%. Argumenti Ministarstva financija i dijela stručnjaka su da prethodno sniženje stope PDV-a iz niza razloga nije ostvarilo očekivane učinke ni u samoj ugostiteljskoj djelatnosti, a narušilo je porezne prihode. Dio stručnjaka, a naravno i ugostiteljski poduzetnici, suprotstavlja se povećanju stope PDV-a brojnim argumentima, ističući da selektivne stope opravdano postoje u mnogim europskim i osobito u konkurentskim turističkim zemljama. Oni upozoravaju na ugrožavanje poduzetničke djelatnosti u ugostiteljstvu i posljedično propadanje lokala, smanjeno investiranje i otpuštanje radnika, umjesto da se poreznim sustavom osiguraju stabilno okruženje i održivo poduzetništvo. Sagledavanje učinaka netom uvedenog povećanja stope PDV-a zahtijevat će određeno vrijeme, zbog čega smo u ovom radu analizirali obrnutu situaciju, kad je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost stopa PDV-a bila snižena te je, u usporedbi s 25% u 2012. godini, u 2013. iznosila 10%, odnosno 13% u 2014. godini. Na reprezentativnom uzorku malih i srednjih poduzetnika – ugostiteljskih subjekata obveznika javne objave u kategoriji NKD 56 – Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića, istražili smo je li pad stopa PDV-a u navedenom razdoblju bio praćen porastom izabranih pokazatelja profitabilnosti. T-testom utvrđene su statistički značajne razlike u pojedinim prosječnim pokazateljima profitabilnosti u usporednim godištima 2012.-2013. godine i 2012.-2014. godine. Premda su na rezultate, uz sniženje stope PDV-a, mogli djelovati i brojni drugi razlozi (postupni oporavak gospodarstva, rast osobne potrošnje, rast dolazaka inozemnih gostiju itd.), nalazi upućuju da je niža stopa PDV-a bila praćena višom razinom profitabilnosti.

Ključne riječi

porez na dodanu vrijednost; snižena stopa; ugostiteljska djelatnost; profitabilnost

Hrčak ID:

202661

URI

https://hrcak.srce.hr/202661

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Posjeta: 2.619 *