Pregledni rad
https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5593
Sistematika, značajke i primjena bakterija octenog vrenja u prehrambenoj industriji
Rodrigo José Gomes
orcid.org/0000-0002-5150-0262
; Department of Food Science and Technology, State University of Londrina, Celso Garcia Cid (PR 445) Road, 86057-970 Londrina, PR, Brazil
Maria de Fatima Borges
; Embrapa Tropical Agroindustry, 2270 Dra. Sara Mesquita Road, 60511-110 Fortaleza, CE, Brazil
Morsyleide de Freitas Rosa
; Embrapa Tropical Agroindustry, 2270 Dra. Sara Mesquita Road, 60511-110 Fortaleza, CE, Brazil
Raúl Jorge Hernan Castro-Gómez
; Department of Food Science and Technology, State University of Londrina, Celso Garcia Cid (PR 445) Road, 86057-970 Londrina, PR, Brazil
Wilma Aparecida Spinosa
orcid.org/0000-0001-9532-0135
; Department of Food Science and Technology, State University of Londrina, Celso Garcia Cid (PR 445) Road, 86057-970 Londrina, PR, Brazil
Sažetak
Gram-negativne bakterije koje mogu oksidirati etanol u octenu kiselinu pripadaju skupini bakterija octenog vrenja. Rasprostranjene su u prirodi i imaju važnu ulogu u proizvodnji hrane i napitaka poput octa i kombuche. Zbog njihove sposobnosti oksidiranja etanola u octenu kiselinu mogu se pretjerano razmnožiti u drugim napicima kao što su vino, jabukovača, pivo, te funkcionalni napici i sokovi, što dovodi do pojave nepoželjnog kiselog okusa. Ove se bakterije također koriste u proizvodnji drugih produkata metabolizma, npr. glukonske kiseline, L-sorboze i bakterijske celuloze, a koji se mogu upotrijebiti u prehrambenoj industriji ili biomedicini. Posljednjih se godina klasifikacija bakterija octenog vrenja u zasebne rodove nekoliko puta mijenjala prema njihovim morfološkim, fiziološkim i genetskim značajkama. Stoga je fokus ovog revijalnog prikaza na povijesti taksonomije, biokemijskim aspektima i metodama izolacije, identifikacije i kvantifikacije bakterija octenog vrenja s važnim biotehnološkim svojstvima.
Ključne riječi
bakterije octenog vrenja; taksonomija; ocat; bakterijska celuloza; biotehnološki proizvodi
Hrčak ID:
203431
URI
Datum izdavanja:
29.6.2018.
Posjeta: 5.840 *